Family History Family History Family History Family History
Eng|Hun
Welcome
Transylvanian Family History Database
STRUCTURI INSTITUȚIONALE ȘI ELITE DIN ȚARA SILVANIEI ÎN SECOLELE XIV–XVII / INSTITUTIONAL STRUCTURES AND ELITES IN SILVANIA REGION IN THE 14TH–17TH CENTURIES
Welcome -> STRUCTURI INSTITUȚIONALE ȘI ELITE DIN ȚARA SILVANIEI ÎN SECOLELE XIV–XVII / INSTITUTIONAL STRUCTURES AND ELITES IN SILVANIA REGION IN THE 14TH–17TH CENTURIES -> Societatea Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca/Transylvanian Museum Society -> Alte proiecte de cercetare din cadrul Societății Muzeului Ardelean -> Alte proiecte de cercetare din cadrul Societății Muzeului Ardelean -> Dicționarul istoric al lexicului maghiar din Transilvania (Erdélyi magyar szótörténeti tár)

Dicționarul istoric al lexicului maghiar din Transilvania (Erdélyi magyar szótörténeti tár)

În cadrul Institutului de Cercetare al SMA, pe lângă cercetările în domeniul istoriei, se derulează totodată programe de cercetare lingvistico-istorică. În cadrul acestei direcții se desfășoară redactarea unei ampe lucrări intitulate Dicționarul istoric al lexicului maghiar din Transilvania (Erdélyi magyar szótörténeti tár). Dr. Tamás Csilla (în Dicționar: T. Szabó Csilla), coordonează din partea SMA o echipă de cercetători, care deși nu sunt angajați de către instituția care patronează proiectul (fiind fie pensionari, fie angajații ai  altor instituții), beneficiază din toate punctele de vedere de sprijinul logistic al Societății.

Acest dicționar are la bază un material lingvistic imens, cules de profesorul Szabó T. Attila. Lexicul prezentat în lucrare prezintă deopotrivă limbajul oficial și popular, scris și vorbit între secolele 16–19. Astfel, se poate afirma, că Dicționarul prezintă limba în complexitatea și tumultul vieții de fiecare zi, în evoluția sa neîntreruptă. Dincolo de sfera de interes a lingvisticii, dicționarul furnizează un material istoric de mare relevanță pentru alte discipline care, în domeniul propriu de cercetare, abordează chestiuni de ordin filologico-istoric. Materialul lingvistic referitor la obiceiuri, cuprins în Dicționar, are o deosebită importanță pentru cercetătorii din domeniul istoriei și al etnografiei istorice. În același timp, Dicționarul oferă ajutor suplimentar în cel puțin două direcții: vine în sprijinul cercetărilor de arhivă, dar și pentru scriitorul doritor să-și îmbogățească vocabularul cu nuanțe lexicale aparte. Este singurul dicționar care explică materialul lexical istoric nu numai în limba maghiară, ci și în limba română și germană, fiind astfel un ajutor de neprețuit pentru cercetătorii români și germani.

Dicționarul numără în prezent 12 volume, deja apărute, un al 13-lea fiind gata pentru tipar. În momentul de față se lucrează la redactarea volumului al 14-lea, iar pentru anii următori este planificată redactarea ultimului volum, cel de-al 15-lea, în paralel desfășurându-se și muncă de întocmire a unei versiuni electronice al dicționarului.

Publicații mai importante realizate în cadrul acestui program:

Erdélyi magyar szótörténeti tár. Dicționarul Istoric al Lexicului Maghiar din Transilvania. Historisches Wörterbuch des Siebenbürgish–Ungarischen Wortschatzes. Material cules de Attila Szabó T. Vol. I. (A–C). Vol. II. (Cs–Elsz). Vol. III. (Elt–Felzs). Vol. IV. (Fem–Ha). Vol. V. (He–Jü). VI. (K–Ki). Vol. VII. (Kl–Ly). Vol. VIII. (M–Meg). Vol. IX. (Megy–Op). Vol. X. (Or–P). Vol. XI. (R–Száj). Vol. XII. (Szák–Táv). Bukarest – Budapest – Kolozsvár 1975–2005. 1225 + 1219 + 1162 + 1298 + 1127 + 1149 + 1255 + 1335 + 1104 + 1092 + 1064 + 1007 p.

Participant în proiect, din cadrul Societății Muzeului Ardelean:

dr. T. Szabó Csilla