Family History Family History Family History Family History
Eng|Hun
Welcome
Transylvanian Family History Database
STRUCTURI INSTITUȚIONALE ȘI ELITE DIN ȚARA SILVANIEI ÎN SECOLELE XIV–XVII / INSTITUTIONAL STRUCTURES AND ELITES IN SILVANIA REGION IN THE 14TH–17TH CENTURIES
Welcome -> STRUCTURI INSTITUȚIONALE ȘI ELITE DIN ȚARA SILVANIEI ÎN SECOLELE XIV–XVII / INSTITUTIONAL STRUCTURES AND ELITES IN SILVANIA REGION IN THE 14TH–17TH CENTURIES -> Societatea Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca/Transylvanian Museum Society -> Alte proiecte de cercetare din cadrul Societății Muzeului Ardelean -> Alte proiecte de cercetare din cadrul Societății Muzeului Ardelean -> Editarea protocoalelor de judecată ale orașului Cluj

Editarea protocoalelor de judecată ale orașului Cluj

Protocoalele de judecată ale orașului Cluj reconstitue într-o manieră extrem de complexă activitatea judecătorească a orașului în veacurile 16 și 17. Consemnările se referă la pricinile judecate în fața mai multor foruri: judele primar, cel regesc, și, în apel, scaunul de judecată prezidat de către cei 12 jurați ai orașului. Importanța acestor izvoare este amplificată și de faptul că orașul a avut rangul de oraș liber regesc, instanța de judecată din Cluj deținând jurisdicție și competență depline. Astfel, în fața juzilor orășeni se soluționau atât procesele civile, cât și cele penale ale locuitorilor orașului. Însemnările acestor protocoale sunt capitale atât din perspectiva cercetării activității judecătorești a orașului, cât și din perspectiva problemelor specifice legate de societatea urbană.

Din această cauză a fost propusă transcrierea integrală și editarea acestor izvoare. Luând în considerare numărul mare de texte protocolare păstrate, este de dorit ca în prima fază să fie prelucrate cele dinaintea anului 1660, dată la care orașul pierde rangul de oraș liber regesc, fiindu-i astfel modificat și sistemul jurisdicțional.

Primul volum începe din anii 1562–1563, iar până la data menționată există în jur de 20 de volume, fiecare a câte 300–500 de pagini. Până în momentul de față au fost  transcrise pregătite pentru editare protocoalele corespunzătoare anilor 1590–1594. Se află sunt în curs de prelucrare de asemenea cele privind anii 1582–1586 și 1597–1603. Programul de editare este realizat de către Pakó László.

 

Participant în proiect:

drd. Pakó László